Pogača

lonac60 minuta

Sastojci

500 g Klas brašna T-500

vrećica ( 7g ) suhog kvasca

1/2 praška za pecivo

malu kašičicu soli

2 supene kašike šećera

jedna šoljica ulja

100ml jogurta

140ml mlakog mlijeka

100g rastopljenog putera

1 jaje

Priprema

U malu zdjelicu ubaciti kvasac sa kašičicom šećera i malo mlakog mlijeka i ostaviti da se kvasac podigne. Kada se podigne dodati u posudu u kojoj smo odmjerili brašnoT-500,  šećer, ulje,  so, prašak za pecivo, jogurt, bjelanjak i mlako mlijeko  i zamijesiti glatko tijesto. Prekriti čistom krpom  i ostaviti na toplom mjestu 35 min. Nakon toga premijesiti, ostaviti 5 min da se tijesto odmori, razvući na 1 cm debljine. Premazati sa 1/2 rastopljenog putera, preklopiti na pola, ostaviti 5 minuta da odmori. Razvući na debljinu 1 cm premazati drugom polovinom rastopljenog putera, preklopiti na pola pa na četvrtinu i staviti u podmazan pleh. Prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 35 min.

Premazati pogaču prije pečenja sa mješavinom žumanjka i supenom kašikom  vode.

Zagrijati  rernu na 250°C, ubaciti  i smanjiti temperaturu na 220° C , peći 25 – 28  minuta . Pogaču izvaditi iz pećnice , premazati vodom i prekriti krpom.

Bitnami