Kukuruzni hljeb

lonac120 minuta

Sastojci

500g Klas brašna T-710 ili T-500

7 supenih kašika kukuruznog brašna

malu kašičicu soli

vrećica ( 7g ) suhog kvasca

jednu kašičicu šećera

mala šoljica ulja

260 ml mlake vode

Priprema

U malu zdjelicu ubaciti kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se kvasac  podigne. Kada se kvasac aktivirao, dodati ga u posudu u kojoj smo odmjerili brašno T-710 ili T-500,  kukuruzno brašno ,  so, ulje i vodu  i zamijesiti hljeb. Prekriti čistom krpom  i ostaviti na toplom mjestu 45 min. Nakon toga premijesiti i napraviti  okrugli ili u obliku vekne hljeb, kao i bagete , staviti u podmazan pleh, prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 min.  Zagrijati  rernu na 250°C, ubaciti hljeb i smanjiti temperaturu na 220° C , peći 32- 35 minuta ovisno o jačini pećnice. Hljeb izvaditi, premazati vodom i prekriti krpom.

Bitnami