Ječmeni Hljeb (sa Brašnom T-500 ili T-710) uz dodatak ječmenog integralnog brašna

lonac120 minuta

Sastojci

500g Klas brašna T-500 ili T-710

8 supenih kašika ječmenog integralnog brašna

malu kašičicu soli

vrećica ( 7g ) suhog kvasca

jednu kašičicu šećera

270 ml mlake vode

Priprema

U malu zdjelicu ubaciti kvasac sa kašičicom šećera i malo mlake vode i ostaviti da se kvasac  podigne. Kada se kvasac aktivirao, dodati ga u posudu u kojoj smo odmjerili brašno T-500 ili T-710, ječmeno integralno brašno  ,  so i vodu  i zamijesiti hljeb. Prekriti čistom krpom  i ostaviti na toplom mjestu 45 min. Nakon toga premijesiti i napraviti  okrugli ili u obliku vekne hljeb , staviti u podmazan pleh, prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 30 min.  Zagrijati  rernu na 250°C, ubaciti hljeb i smanjiti temperaturu na 220° C , peći 30- 35 minuta ovisno o jačini pećnice. Hljeb izvaditi, premazati vodom i prekriti krpom.

 

Bitnami