Monografija prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo „115 godina Klasa – Kratka historija mlinarstva i pekarstva u BiH“, čija je promocija upriličena danas u u Sarajevu, obilježila je veliki jubilej i sažela svu historiju ove kompanije. Monografija ima i veliki društveni značaj jer prikazuje razvoj mlinsko-pekarske industrije u BiH od kraja 19. stoljeća, uz mnogo zanimljivih i korisnih informacija.

Na promociji su govorili autor Monografije Alija Šabanović, recenzenti: prof. dr. sc. Sanja Oručević-Žuljević, akademik prof. dr. Muris Čičić, doc. dr. sc. Amela Semić, te direktor Klasa Nihad Imširović, a skupu su se obratili i raniji direktori Klasa Husein Ahmović i Ibrahim Smajlagić.

„Monografija ne predstavlja samo razvoj Klasa i prehrambene industrije u BiH, nego daje i detaljnu sliku načina života i navika ljudi u toku dužeg historijskog perioda. Rukopis bi mogao poslužiti studentima i tehnolozima u prehrambenoj industriji, ali i građanima Sarajeva i BiH koji su odrastali uz proizvode Klasa“, istakla je prof. dr. sc. Sanja Oručević-Žuljević.

Autor Monografije Alija Šabanović bio je uposlenik Klasa punih 47 godina i tako svjedočio i učestvovao u rastu i razvoju kompanije. Ta iskustva i saznanja, uz prikupljenu arhivsku građu, čine temelj ove knjige, o čijem je nastajanju autor govorio na emotivan i slikovit način.

„Kako bi rekao naš Meša Selimović: Ono što nije zapisano, nije se ni dogodilo.’ Napisano je da ostane zabilježen kolosalan uspjeh Klasa, njegov kontinuiran rast i razvoj i izrastanje u vodećeg proizvođača u mlinsko-pekarskoj djelatnosti u BiH i jednog od najvećih i najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. Uporedo su date i osnovne činjenice iz historije mlinarstva i pekarstva u BiH. Monografija pokazuje da se Klas u čitavom tom periodu nalazio u središtu tog razvoja, te da je bio uzor čak i svojim konkurentima ne samo u BiH nego i u zemljama regije.

Radeći na ovoj Monografiji, prisjećao sam se mnogih činjenica i događaja, a neke od njih ponovo proživljavao. Nadam se da sam tako uspio prikazati jednu grandioznu građevinu satkanu od 115 „velikih krugova“ „obojenih“ mirisom kruha, i ukrašenu klasjem pšenice čija zrna imaju boju zlata. Sve to je uobličeno u jedno djelo koje se zove Klas i jasno se ocrtava na našem bosanskom nebu, a dobro se vidi iz evropskih i mnogih drugih zemalja širom svijeta“, rekao je Alija Šabanović.

Direktor Klasa Nihad Imširović govorio je, između ostalog, o značaju ulaska Klasa u AS Grupaciju 2014. godine i ponovnom procvatu ove kompanije, te aktivnostima koje su obilježile 115. rođendan.

Promocija Monografije okupila je vlasnike, ranije direktore i članove uprave, penzionere i uposlenike Klasa, kao i brojne ugledne zvanice, a program su muzičkim izvedbama upotpunili učenici Osnovne muzičke i baletske škole „Novo Sarajevo“.

Bitnami