Donaciju Klasa zajednički uručili fudbaleri Željezničara i Sarajeva.

Povodom Svjetskog dana hrane, 16. oktobra, prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo donirala je dvije tone brašna Javnoj kuhinji Crvenog križa Kantona Sarajevo i Kolektivnom centru u Hrasnici. Donaciju su zajednički uručili Josip Projić, Kemal Osmanković, Mersudin Ahmetović i Krste Velkoski, igrači fudbalskih klubova Željezničar i Sarajevo, čime su pokazali složnost i ujedinjenost u ovoj društveno odgovornoj akciji.

“Iako smo na terenu vječiti i ljuti rivali, u ovoj akciji smo, na inicijativu Klasa, bili saveznici. Nema ništa ljepše nego pomoći nekome kome je ta pomoć istinski potrebna. Za djecu iz Kolektivnog centra imali smo posebne poklone, slatkiše Klasa. Mališani su se, moram priznati, najviše obradovali Sarko torticama. Bilo je to kratko, ali dirljivo druženje“, rekao je Krste Velkoski, igrač FK Sarajevo.

Javna kuhinja Crvenog križa KS dnevno za svoje korisnike priprema oko 1.650 obroka. U Kolektivnom centru u Hrasnici trenutno živi 21 porodica sa devetoro djece uzrasta do 15 godina. Korisnici obje ove ustanove žive u teškoj materijalnoj i finansijskoj situaciji i, kako kažu, donacija Klasa će im biti veoma značajna u predstojećem zimskom periodu.

Inače, Svjetski dan hrane obilježava se od 1979. godine, a utemeljile su ga zemlje članice Organizacije Ujedinjenih nacija za prehranu i poljoprivredu.Cilj je, između ostaloga, podizanje svijesti o problemima gladi i siromaštva u svijetu, ali i o solidarnosti kao načinu njihovog rješavanja.