Za nepuna tri mjeseca prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo utrostručila je prodaju Visokoproteinskog hljeba, a to ukazuje na nove potrošačke trendove zdrave i kvalitetne prehrane. Naime, Visokoproteinski hljeb proizveden je od sojinog brašna i pšeničnih mekinja, sa sjemenkama lana, susama, suncokreta, zobenih i ječmenih pahuljica.

Prof. nutricionista Suada Karić kaže da BiH spada u zemlje koje su, prema potrošnji hljeba, iznad zemalja sličnog standarda. Hljeb je osnovna i svakodnevna namirnica u ishrani stanovništva BiH, tako da poboljšanja nutritivnih svojstava imaju veliki značaj za zdravlje potrošača.

„Raduje me što povećanom konzumacijom proteinskog hljeba potrošači pokazuju kako smo nacija koja brine o svom zdravlju. S druge strane, kompanija Klas iskazuje svoju društvenu odgovornost – brine o zdravlju svojih potrošača razvijanjem zdravih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda, kakav je Visokoproteinski hljeb.

Mekinje i sjemenke obezbjeđuju ovom hljebu značajne količine biološki aktivnih nutrijenata vitamina i mineralnih materija. Prehrambena vlakna ovaj hljeb čine vrlo značajnim za zdravlje probavnog trakta i crijeva, ubrzavaju varenje hrane i iskorištavanje nutrijenata, hrane dobre bakterije koje su značajne za zdravlje crijeva. Nezasićene masne kiseline omega-3 čuvari su našeg srca, djeluju protuupalno, utječu na zdravlje mozga“, kaže prof. nutricionista Suada Karić.

Proteinski hljeb je idealan za sportiste, vegetarijance i sve koji žele reducirati količinu unesenih ugljikohidrata i zdravije se hraniti.

„Samo tri kriške ovog hljeba mogu zadovoljiti 30 posto dnevne potrebe za proteinima, i 20 posto ukupne potrebe za vlaknima. Visokoproteinski hljeb ima nisku energetsku vrijednost, jer ne sadrži dodatne šećere. Bogat je izvor i omega-3 masnih kiselina, pa ima još značajniji utjecaj na zdravlje. Ovaj hljeb trenutno distribuiramo na područja Sarajeva i Mostara, a plan nam je da ga plasiramo i na teritoriju cijele BiH“, rekla je Samija Ćorić-Ljaljak, tehnolog u Odjelu razvoja prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo.