Maid Džanko sticat će prvo radno iskustvo u Velepekari 

I ove godine prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uposlila je najuspješnijeg maturanta JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti iz Sarajeva, Maida Džanku. Maid Džanko svoje prvo radno iskustvo sticat će u Velepekari, najvećoj industrijskoj pekari u Sarajevu i BiH.

„Prošle godine našem timu pridružila se najbolja maturantica Srednje poljoprivredno-prehrambene škole Arnela Hrustan. Ove godine s nama je još jedan maturant ove škole. Sve ovo je nastavak uspješne saradnje između Klasa i Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti. Opredjeljeni smo da u svakoj prilici dajemo šansu mladim i perspektivnim kadrovima, jer u tome vidimo budućnost bh. privrede“, rekao je Adis Hasaković, direktor korporativnih komunikacija Klasa.

Potpisivanjem Ugovora o radu s kompanijom Klas, Maid Džanko je, kako i sam kaže, zakoračio u novu životnu etapu, ispunjenu radnim elanom i entuzijazmom.

„Dat ću sve od sebe da opravdam ukazano povjerenje kompanije Klas. Ovo je veliki događaj za mene i moju porodicu. Sretan sam, jer danas u ovim teškim ekonomskim prilikama u BiH nije lahko pronaći posao“, rekao je Maid Džanko.

Svoja pozitivna iskustva radom u Velepekari Klas prenijela je Arnela Hrustan, prošlogodišnja najbolja maturantica.

„Zahvaljujući Klasu, nakon završetka srednje škole nijednog dana nisam bila u mukotrpnoj potrazi za poslom. Odmah sam počela raditi i obezbijeđivati svoju egzistenciju. Položila sam vozački ispit i kupila vlastiti automobil. Zbog toga sam posebno sretna i zadovoljna. Uslovi rada u Klasu su na najvišem nivou, i vjerujem da će se i kolega Maida dobro snaći u timu Velepekare“, rekla je Arnela.

Podršku ovom projektu pružio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Katona Sarajevo Elvir Kazazović.

„Lijepo je čuti da najbolji učenik ove srednje škole odmah dobija posao u prehrambenom gigantu, kakav je Klas. Ovaj projekat upošljavanja najboljih maturanata zaslužuje pažnju, podršku, ali i zahvalnost Klasu i Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti“, rekao je ministar Kazazović.

Više od 20 godina učenici Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti dolaze na praksu u proizvodne pogone Klasa i Sprinda.

„Klas je prva kompanija u Sarajevu koja je neposredno nakon rata prepoznala značaj praktičnog obrazovanja srednjoškolaca i otvorila svoja vrata za naše učenike. Upošljavanje naših najboljih maturanata samo je još jedan iskorak u produbljivanju saradnje između Klasa i Srednje poljoprivredno-prehrambene škole. I zato veliko hvala direktoru Klasa Rusmiru Hrviću. Ovo je za nas dokaz vanjske evaluacije“, rekao je Suad Alić, direktor Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti.

U ovoj školi svjesni su da nije dovoljno samo obrazovati učenike samo radi diplome, već da je potrebno i osposobljavati ih za tržište rada, ali imati i moralnu obavezu da o učenicima brinu i nakon mature.