Sarajevo Business Forum 2016: Klas proglašen Businessom godine u regiji

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo proglašena je na Sarajevo Business Forumu za „Business godine“ u regiji. Priznanje koje se prvi put dodjeljuje jednoj kompaniji danas je uručeno direktoru Klasa Rusmiru HRVIĆU u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Ovu odluku donio je žiri u sastavu Amer BUKVIĆ, direktor Bosna Bank International (BBI), Stjepan MESIĆ, bivši predsjednik Republike Hrvatske, dr. Danilo TURK, bivši predsjednik Republike Slovenije, dr. Ivo KOMŠIĆ, gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Iztok SELJAK, predsjednik Hidrije, dr. Murat YULEK, professor ekonomije na Istanbul Commerce University, dr. Duško KNEŽEVIĆ, osnivač i predsjednik Atlas Group, Ante TODORIĆ, zamjenik predsjednika Agrokor Grupe, Nijaz HASTOR, vlasnik ASA Prevent Group i Franjo BOBINAC, predsjednik Uprave i direktor Gorenja.

„Veoma mi je drago zbog nagrade koju smo dobili, tim više jer je ovo prvi put da SBF dodjeljuje priznanja za uspješne poduzetnike i kompanije. Klas smo preuzeli u momentu kada je od mnogih bio otpisan, i kada se našao u društvu posrnulih firmi. Čestitam ujedno svim radnicima Klasa, ali i AS GROUP, zatim kupcima i potrošačima koji su nam dali podršku na putu ponovnog povratka naše kompanije na tron. Liderska pozicija u proizvodnji hrane u BiH je šansa za cijelu prehrambenu industriju u našoj zemlji, ali i odgovornost da pokrenemo još snažnije cijeli ovaj sektor. Naša snaga je u našim brandovima. Mi smo dokaz da investicije u BiH mogu i trebaju biti uspješne. Zato pozivam domaće i strane investitore da ulažu u proizvodnju, i da na taj način iskoristimo naše prednosti na domaćem i inozemnim tržištima“, kazao je tom prilikom Hrvić.

Klasovi brandovi su danas neizostavan dio svake trgovine u BiH, a kompanija izvozi u 28 zemalja svijeta. Zlatni puder, Sarajevski somun, Klasova tjestenina, jufka, baklava, hurmašice, tahan halva, Bosanski lokum, Sarko, Fit, maline, Smrznuto voće, Klasove pite, peciva, itd. sve su češći izbor trgovačkih lanaca na inozemnim tržištima.

Najsavremenijim mlinom čiji je dnevni kapacitet mljevenja 450 tona pšenice, i ukupnim godišnjim kapacitetima proizvodnje 140.000 tona hrane, Klas spada u red jednog od najznačajnijih proizvođača hrane u ovom dijelu Evrope, i kao takav je partner od povjerenja najvećim kupcima i trgovačkim lancima.

Poslovni sistem Klasa i AS GROUP, sa hiljadama stručno vođenih kooperanata, omogućava siguran i stabilan razvoj sektora proizvodnje hrane, od primarne poljoprivredne proizvodnje, preko prerađivačke industrije, do brandova na trpezi. Klas u svom proizvodnom portfoliu ima oko 500 proizvoda, i svakodnevno oko dva miliona ljudi konzumira u svom domu neki od Klasovih brandova.

Klas – hrana puna ljubavi!