Reaktiviranjem projekta organiziranog uzgoja i otkupa malina, te ostalog jagodičastog i šumskog voća, Klas d.d. Sarajevo je od domaćih proizvođača u 2014. godini otkupio 665 tona voća. Riječ je o značajnom i društveno korisnom programu proizvodnje i prerade jagodičastog voća, kojeg je Klas počeo realizirati 2001. godine. Zahvaljujući ovom projektu, egzistenciju svake godine obezbjeđuje oko 600-700 porodica.

Fokus projekta su maline kao deficitaran proizvod u odnosu na ostalo jagodičasto voće. Međutim, otkupljuje se i borovnica, kupina, šumska jagoda, šumske gljive i razno ljekovito bilje. Nakon detaljne obrade, otkupljeno voće se zamrzava u hladnjači u Blažuju. Veći dio zamrznutog voća Klas izvozi na tržište Europske unije i Turske, a ostatak zadržava za vlastitu proizvodnju. Hladnjača u Blažuju trenutno može prihvatiti 1.000 tona voća, ali je zbog sve veće potražnje planirano proširenje kapaciteta.

Ovim velikim i značajnim projektom Klas pomaže domaćim proizvođačima, ali i bosanskohercegovačkoj privredi, jer otvara nova radna mjesta. Tokom cijele godine tehnolozi Klasa stručnim savjetima i redovnim obilascima terena pomažu uzgajivačima da sezonu okončaju većim i kvalitetnijim prinosom malina. Pri otkupu malina Klas se, također, ponaša kao partner kooperantima, a ne kao kupac, jer obje strane imaju zajednički cilj – što bolji uzgoj malina i što kvalitetnija prodaja.

Inače, Klas je spreman sve svoje potrebe za primarnim poljoprivrednim proizvodima, kao što su žitarice, voće, povrće, šumski plodovi i ljekovito bilje, najprije zadovoljiti kod domaćih poljoprivrednih proizvođača. Dugoročno opredjeljenje je razvijati saradnju s domaćim proizvođačima, s ciljem proizvodnje domaće kvalitetne i zdrave hrane, odnosno zaštite i jačanja domaće proizvodnje.